Potęga mleka kobiecego w trudnym czasie pandemii COVID-19.

W czasie pandemii COVID-19 wielokrotnie spotykaliśmy się z nagłymi zmianami zaleceń ze strony ekspertów.

Jeszcze nie tak dawno zalecano, aby kobieta chora na COVID-19 w okresie laktacji nie kontynuowała karmienia piersią swojego dziecka. Następnie eksperci orzekli, że karmienie piersią jest jednak bezpieczne (oczywiście przy zachowaniu reżimu sanitarnego).


W czym tkwi fenomen laktacji?

Z jednej strony wiadomo, że wirus może zakazić komórki układu oddechowego gospodarza, więc może ta wątpliwość dotycząca laktacji była zupełnie nieuzasadniona? Otóż niekoniecznie. Okazuje się, że wirus SARS-CoV-2 może zainfekować także enterocyty, komórki jelit. Objawy ze strony układu pokarmowego mogą być pierwszymi objawami klinicznymi COVID-19, także u niemowląt.

Jest to jednak jeszcze jedna ważna informacja -motywacja, aby wspierać zarówno rozwój układu pokarmowego i odpornościowego u dziecka, co jest domeną mleka kobiecego. Wśród licznych, cennych składników mleka kobiecego, zwłaszcza teraz na szczególna uwagę zasługuje laktoferyna.

Dlaczego laktoferyna zasługuje na uwagę zwłaszcza w Pandemii?

Zespół Lang i wsp. odkryli, że laktoferyna ma możliwość zakłócania wnikania wirusa SARS-CoV do komórek gospodarza. W jaki sposób? Laktoferyna konkuruje z wirusem SARS-CoV o zakotwiczenie, czyli interakcję z białkiem HSPG (Heparan sulfate proteoglycan) znajdującym się na powierzchni komórek. Co więcej laktoferyna utrudnia też kontakt wirusa z receptorami ACE-2, przez które SARS-CoV wnika do komórek gospodarza i wówczas dochodzi do rozwoju infekcji. Obecnie potwierdzono, że laktoferyna może utrudniać zakażenie także wirusem, przez którego mamy pandemię – SARS-CoV-2. Stąd też sugestia naukowców, że mleko kobiece jest szczególnie cenne w czasie pandemii, m. in. ze względu na zawartość laktoferyny (1,2)

Co jeszcze może zawierać mleko kobiece?

Rzecz jedną z najcenniejszych obecnie. Otóż wiadomo, że po zaszczepieniu przeciwko COVID-19 przeciwciała przeciwko SARS-CoV-2 pojawiają się w mleku (3).

Podsumowując - mleko kobiece jest najlepszym rozwiązaniem zarówno w przypadku odżywiania jak i rozwoju dziecka. Dynamiczny skład (zależny zarówno od pory dnia jak i tego, czy karmiony jest noworodek czy małe dziecko), obecność substancji wspierających mikrobiotę jelit czy odporność np. HMOs (Human Milk Oligosaccharides), laktoferyna, jest najlepszym co można dać dziecku na start, zwłaszcza teraz, w pandemii.

Piśmiennictwo:

Salaris, C., Scarpa, M., Elli, M., Bertolini, A., Guglielmetti, S., Pregliasco, F., Blandizzi, C., Brun, P., & Castagliuolo, I. (2021). Protective Effects of Lactoferrin against SARS-CoV-2 Infection In Vitro. Nutrients 2021, Vol. 13, Page 328, 13(2), 328. https://doi.org/10.3390/NU13020328

D. Peroni & V. Fanos (2020). Lactoferrin is an important factor when breastfeeding and COVID‐19 are considered. Acta Paediatr. 10.1111/apa.15417.

Perl SH, Uzan-Yulzari A, Klainer H, Asiskovich L, Youngster M, Rinott E, Youngster I. (2021). SARS-CoV-2-Specific Antibodies in Breast Milk After COVID-19 Vaccination of Breastfeeding Women. JAMA. 18;325(19):2013-2014. doi: 10.1001/jama.2021.5782.

smear